Звільнена з полону парамедикиня Тайра дала свідчення Гельсінській комісії США

Звільнена з полону парамедикиня Тайра дала свідчення Гельсінській комісії США

Українська парамедикиня Юлія “Тайра” Паєвська, яка була захоплена проросійськими силами в порту Маріуполя в березні, поспілкувалася з американськими політиками з Комісії з безпеки та співпраці в Європі, також відомої як Гельсінська комісія. Про це пише ABC.

Паєвська привернула світову увагу після того, як знімки з її натільної камери були передані Associated Press. За її словами, під час тортур один росіянин запитав її: «Ти знаєш, чому ми це з тобою робимо?» Вона відповіла: «Тому що ви можете».

За її словами, семирічний хлопчик помер у неї на колінах, тому що в неї не було необхідного медичного обладнання. А тортури зазвичай починалися з того, що викрадачі змушували українських полонених роздягнутися, перш ніж російські війська почали закривавлювати та мучити затриманих. Деякі в’язні тижнями кричали в камерах, а потім помирали від тортур без будь-якої медичної допомоги, зазначила парамедикиня.

За її словами, її взяли під варту після того, як її зупинили під час планової перевірки документів. Вона була однією з тисяч українців, які потрапили в полон до російських військ. Мер Маріуполя заявив, що 10 000 людей зникли безвісти під час багатомісячної блокади міста, яке в квітні окупувала загарбницька орда. Відео із виступом Юлії дивіться на YouTube Комісії.

Женевські конвенції виділяють медиків, як військових, так і цивільних, для захисту «за будь-яких обставин».

Сенатор Бен Кардін, демократ від штату Меріленд і співголова Гельсінської комісії, сказав, що те, що описала Паєвська, є порушенням міжнародного права. Конгресмен Джо Вілсон заявив, що президент Росії Володимир Путін є військовим злочинцем, а світові “критично важливо” почути тих людей, які пережили жахи у полоні.

Перед тим, як її схопили, Паєвська записала понад 256 гігабайт відеоматеріалів, які демонструють зусилля її команди з порятунку поранених. Вона передала кадри журналістам Associated Press, останній міжнародній команді в Маріуполі, на крихітній картці даних. Журналісти втекли з міста 15 березня із карткою, захованою в тампоні, провізши її через 15 російських блокпостів. Наступного дня Юлію захопили російські сили. Вона вийшла 17 червня легшою на понад 10 кілограмів.

Вона сказала, що звіт AP, який демонструє її турботу про російських, а також українських солдатів і мирних жителів Маріуполя, був вирішальним для її звільнення під час обміну полоненими.

Український уряд задокументував майже 34 000 військових злочинів Росії з початку повномасштабної війни в лютому 2022 року.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *