Путін оголосив часткову мобілізацію та погрожує світу ядерною зброєю

Путін оголосив часткову мобілізацію та погрожує світу ядерною зброєю

Президент Росії Володимир Путін оголосив у середу вранці «часткову мобілізацію» російських збройних сил, підписавши указ, згідно з яким росіяни, які пройшли військову підготовку, будуть направлені на війну в Україні, пише NPR.

«На військову службу будуть залучатися тільки ті громадяни, які зараз перебувають в запасі, і в першу чергу ті, хто служив в армії, які мають певні професії і мають необхідний досвід», — сказав Путін в записаному зверненні до нації.

Оголошення прозвучало лише через день після того, як окуповані РФ території України оголосили про плани проведення референдумів щодо приєднання до Росії. Наразі його країна намагається поповнити свої бойові сили в Україні та зазнає невдач на полі бою на тлі посилення українського контрнаступу.

В окремому телевізійному інтерв’ю міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що Росія негайно залучить 300 тисяч резервістів для «утримання лінії фронту» в Україні.

Посол США в Україні Бріджит Брінк написала у Твіттері, що Росія демонструє «ознаки слабкості» та «неспроможності» щодо ескалації війни з Україною, і пообіцяла: «Сполучені Штати ніколи не визнають претензій Росії на анексовану українську територію, і ми продовжуватимемо стояти на боці України стільки, скільки потрібно».

У своєму зверненні Путін сказав, що більші сили необхідні, оскільки Україна продовжує отримувати важке озброєння від «колективного Заходу», який має намір «послабити, ізолювати та знищити Росію». Він також наполягав на тому, що Росія має моральний обов’язок захищати цивільне населення на тимчасово окупованих нею частинах України, поки вони проведуть серію «референдумів», спрямованих на приєднання до Російської Федерації пізніше цього тижня.

Путін також звинуватив західні держави в тому, що вони надали Україні системи зброї великої дальності, які можуть завдавати глибоких ударів по російській території, і знову звинуватив Україну та її союзників у загрозі Росії ядерною зброєю. Він попередив, що РФ та її народ використовуватимуть «усі доступні засоби» для свого захисту, зазначивши, що Росія має власний потужний ядерний арсенал.

«Це не блеф, — сказав Путін. — Ті, хто шантажує нас ядерною зброєю, повинні знати – роза вітрів може розвернутися у в їхній бік».

Міністр оборони також навів нові дані про втрати росіян — сказавши, що в боях в Україні загинули 5937 російських військових. Західні оцінки набагато вищі, а за даними ЗСУ, на війні загинуло вже 55 000 військових РФ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *