Зеленський вшанував пам’ять жертв трагедії Бабиного Яру

Зеленський вшанував пам’ять жертв трагедії Бабиного Яру

У 81-і роковини трагедії Бабиного Яру президент України Володимир Зеленський вшанував пам’ять усіх жертв масових розстрілів мирного населення нацистами в окупованому Києві під час Другої світової війни, пише Ukrinform.

Глава держави поклав квіти до пам’ятника жертвам трагедії на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», а також вшанував пам’ять євреїв, розстріляних нацистами у Бабиному Яру, поставивши лампадку біля пам’ятного знаку «Менора».

Відбулося й покладання квітів до пам’ятників українській письменниці Олені Телізі та розстріляним нацистами ромам.

Крім того, Зеленський переглянув інсталяцію «Чорний куб», присвячену 81-м роковинам трагедії Бабиного Яру. Всередині куба встановлено макет Бабиного Яру, на який відбувається візуальна проекція; також озвучуються уривки з творів українських письменників, присвячені трагедії, а на мультимедійних екранах демонструються образи, що символізують трагічні події Бабиного Яру.

Главі держави розповіли, як Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр» працює над збереженням пам’яті про цю трагедію для нинішніх і майбутніх поколінь українців.

Зеленський наголосив, що світ має зробити все можливе, щоб не допустити подібних трагедій і злочинів проти людяності, які, на жаль, трапляються й сьогодні, зокрема в Україні.

«Будь-які нелюдські режими несуть загрозу всьому людству. Злочинці, які спричиняють такі трагедії, мають бути покарані, щоб диктатори і тирани не захотіли повторити щось подібне в майбутньому», — зазначив президент.

Під час Другої світової війни німецькі окупаційні війська використовували урочище Бабин Яр у північно-західній частині Києва як місце масових розстрілів мирного населення, переважно євреїв. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення було зобов’язане з’явитися в Бабин Яр. Людей проводили через блокпост, після чого зганяли на край яру і розстрілювали. 29-30 вересня було вбито 33 771 особу. Розправи в урочищі тривали, поки окупанти не залишили місто. За офіційними даними, там було розстріляно близько 100 тисяч осіб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *