У США розповіли, якою буде відповідь, якщо Путін застосує ядерну зброю в Україні

У США розповіли, якою буде відповідь, якщо Путін застосує ядерну зброю в Україні

Колишній директор ЦРУ та генерал армії у відставці каже, що лідер Москви «в розпачі» і «реальність поля бою, з якою він стикається, є незворотною», пише The Guardian.

Колишній директор ЦРУ і чотиризірковий генерал армії у відставці Девід Петреус попередив, що США та їх союзники знищать російські війська та обладнання в Україні, а також затоплять увесь російський Чорноморський флот, якщо російський президент Володимир Путін застосує ядерну зброю в країні.

Петреус сказав, що він не спілкувався з радником з національної безпеки Джейком Салліваном щодо ймовірної відповіді США на ядерну ескалацію з боку Росії, про яку, за словами представників адміністрації, неодноразово повідомляли Москву.

«Просто щоб дати вам гіпотетичне уявлення: ми відповіли б, очоливши б колективні зусилля НАТО, які знищили б усі звичайні російські сили, які ми можемо побачити й ідентифікувати на полі бою в Україні та в Криму, і кожен корабель у Чорному морі», — заявив він.

Петреус визнав, що ймовірність того, що радіація пошириться на країни НАТО, можливо, під егідою статті 5, може бути витлумачена як напад на члена НАТО. Він додав: «Ніхто не хоче знову потрапити в ядерну ескалацію. Але варто й показати, що це неприйнятно, в жодному разі».

Тим не менш, у зв’язку зі зростанням тиску на Путіна після перемог України на сході країни, під час декларації про анексію минулого тижня та посилення опору мобілізаційним зусиллям у Росії, Петреус вважає, що лідер Москви «в розпачі».

«Реальність поля бою, з якою він стикається, є незворотною, — сказав він. — Хаотична мобілізація; відсутність реальної ваги анексії; жодні навіть завуальовані ядерні загрози не можуть вивести його з цієї конкретної ситуації. У певний момент доведеться це визнати. У певний момент має бути певний початок переговорів, як сказав президент Зеленський, це буде остаточний кінець».

Але Петреус попередив: «Для Путіна та Росії все ще може стати гірше. І навіть застосування тактичної ядерної зброї на полі бою цього абсолютно не змінить». Проте він додав: «Потрібно сприймати загрозу серйозно».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *