У НАТО підтвердили свою підтримку щодо членства України

У НАТО підтвердили свою підтримку щодо членства України

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив прихильність військового альянсу Україні, заявивши, що країна одного дня стане членом найбільшої у світі організації безпеки, пише ABC News4.

Зауваження Столтенберга прозвучали в той момент, коли держсекретар США Ентоні Блінкен і його колеги з НАТО зібралися в Румунії, щоб отримати терміново необхідну підтримку для України.

«Двері НАТО відкриті, — сказав Столтенберг. — Росія не має права вето на приєднання країн». Він заявив, що президент Росії Володимир Путін незабаром «отримає Фінляндію і Швецію в члени НАТО».

«Ми також підтримуємо це щодо членства України, — сказав колишній прем’єр-міністр Норвегії. — У той же час головна увага зараз зосереджена на підтримці України, забезпеченні того, щоб президент Путін не переміг, а щоб Україна перемогла як суверенна нація в Європі».

По суті, Столтенберг повторив обітницю, дану НАТО в Бухаресті в 2008 році, що Україна, а також Грузія одного дня приєднаються до альянсу. Деякі офіційні особи та аналітики вважають, що цей крок став частково відповідальним за війну, яку Росія розпочала проти України в лютому. Столтенберг не погодився.

«Президент Путін не може відмовити суверенним націям приймати власні суверенні рішення, які не становлять загрози для Росії, — сказав він. — Я думаю, що він боїться демократії та свободи, і це головний виклик для нього».

«Ми всі платимо ціну за війну Росії проти України. Але ціна, яку ми платимо, — це гроші, — сказав Столтенберг. — Тоді як ціна, яку платять українці, сплачена кров’ю».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *