США намагаються ускладнити запуск іранських безпілотників над Україною

США намагаються ускладнити запуск іранських безпілотників над Україною

За даними New York Times з посиланням на свої джерела, Сполучені Штати докладають зусиль, щоб зірвати поставки іранських безпілотників до Росії і відповідного запуску їх по Україні, пише Espreso.tv.

Ряд представників розвідки, військових і служб національної безпеки описали розширену програму США, яка має на меті заблокувати можливості Ірану виробляти безпілотники, ускладнити запуск цих пристроїв російськими військами і — якщо це не допоможе — забезпечити українців засобами захисту, необхідними для збивання російських безпілотників у небі.

Масштаб цих зусиль став більш очевидним в останні тижні. Адміністрація прискорила свій крок щодо позбавлення Ірану західних компонентів, необхідних для виробництва дронів, які продаються в Росію, після того, як дослідження уламків перехоплених дронів показало, що вони містять мікроелектроніку зі Сполучених Штатів.

Американці допомагають українським військовим у виявленні місць запуску російських безпілотників. А також надають пристрої, здатні виявляти російські безпілотники на великих відстанях.

У листопаді США запровадили додаткові санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до виробництва або передачі іранських безпілотників до Росії, а в грудні — також проти російських установ через причетність до незаконної закупівлі безпілотників в Ірану та їх використання в війні проти України. ЄС також запровадив нові санкції проти Ірану за постачання Росії безпілотників для ведення війни проти України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *