Як Росія намагалася вкрасти українське Різдво — буквально і метафорично

Як Росія намагалася вкрасти українське Різдво — буквально і метафорично

Російський імперіалізм давно переймався українськими традиціями, прагнучи знищити будь-які сліди національної ідентичності, поки Україна була під окупацією Російської імперії та Радянського Союзу, зазначає Ukraine Crisis Media Center.

Але, бачачи стійкість українських звичаїв, Росія натомість намагалася привласнити те, до чого дотягувались руки, зокрема різдвяний фольклор. Hybrid Warfare Analytical Group підготували інфографіку щодо того, якими шляхами це відбувалося. Наводимо її переклад.

У 1920-х роках російська діаспора намагалася зірвати українські вистави «Щедрика» — оригінальної версії всесвітньо відомої Carol of the Bells — і писала лайки на рекламних плакатах з виставами.

У радянські часи в Росії намагалися заборонити ялинки та українські народні традиції як так звані «пережитки буржуазного націоналізму». Також було заборонено український вертеп та українські колядки та замінено комуністичними наспівами.

Зараз ж російські співаки перекладають тексти українських колядок і виконують їх як «російські народні пісні».

Цього року українські різдвяні традиції відчувають потужну хвилю відродження: після жорстокого лютневого повномасштабного вторгнення українці як ніколи готові розірвати всі зв’язки з Росією.
Сигналом відокремлення від «русского міра» стала і зміна дати святкування Різдва: дедалі більше українців підтримують святкування свята за григоріанським календарем 25 грудня замість 7 січня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *