Три чверті громадян відчувають гордість за Україну: цей показник виріс за рік

Три чверті громадян відчувають гордість за Україну: цей показник виріс за рік

Війна, розв’язана Росією, сприяла формуванню позитивного ставлення українців до своєї країни та її майбутнього, пише Ukrinform.

Про це свідчать результати 19-го Всеукраїнського опитування, які оприлюднив директор Соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович на заході «Редакція 2.0», організованому Медіа-центром Україна та Unit.city 26 січня.

«Що українці зараз думають про Україну? 75% відчувають гордість. Звертаю вашу увагу, що лише третина відчувала гордість рік тому. У 2021 році першою відповіддю при думці про Україну був „сум“. Наразі цього немає. Тобто війна вивела суспільство навіть не з пасивного, а з депресивного стану у ставленні до своєї держави», — сказав Антипович.

Він наголосив, що все більше українців перестають соромитися, думаючи про Україну: «Ще рік тому кожен п’ятий казав, що йому соромно за державу, а сьогодні — лише 2%». Водночас опитування не виявило байдужих до держави людей, хоча у 2021 році таких було 5%.

«Українці мають дуже високі очікування щодо майбутнього. Де вони бачать Україну через 10 років? Дві третини кажуть, що бачать Україну на вершині. Але якщо влада не приведе нас туди, або якщо ми як суспільство туди не прийдемо , то на нас чекають нове розчарування і депресія», — попередив експерт.

У 19-му Всеукраїнському опитуванні, яке проходило 20-21 листопада 2022 року, взяли участь громадяни України віком від 18 років з усіх регіонів, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де відсутній український мобільний зв’язок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *