Президентом Чехії став екс-генерал НАТО: очікується підтримка України

Президентом Чехії став екс-генерал НАТО: очікується підтримка України

Новообраний президент Чехії Петр Павел, колишній генерал НАТО, сприятиме тісним зв’язкам з Європейським Союзом і пропонуватиме тверду підтримку Україні перед обличчям російського вторгнення, кажуть аналітики. Про це пише France24.

61-річний герой війни переміг мільярдера-популіста Андрея Бабіша і виграв президентські вибори. Колишній голова військового комітету НАТО, він замінить президента Мілоша Земана, який підтримував тісніші зв’язки з Москвою та Пекіном, перш ніж зробити поворот на 180 градусів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Аналітики повідомили AFP, що досвід Павела у військовій дипломатії буде безсумнівним надбанням.

«Ми знаємо, що його контакти в НАТО, а також з колегами з держав-членів НАТО дуже міцні, і зовнішня політика буде його сферою, — сказав Павел Гавлічек, науковець Асоціації міжнародних справ у Празі. — Я думаю, що він буде досвідченим президентом, якщо ми усвідомимо, що війна в Україні є однією з ключових проблем, з якими стикається Європа».

Павел був членом Комуністичної партії Чехословаччини у 1980-х роках і почав стрімке підвищення в армії до падіння комунізму в державі в 1989 році. Після того, як у 1993 році Чехословаччина розпалася на Чехію та Словаччину, Павел став прихильником членства в ЄС і НАТО. Він також закликав збільшити допомогу Україні.

«Він дуже підтримує Україну, він неодноразово висловлював свою підтримку, і він дуже критично ставиться до Росії, — сказав Їржі Пехе, політичний аналітик Нью-Йоркського університету в Празі. — Його позиція означатиме рішучу підтримку України без будь-яких умов».

Гавлічек сказав, що також очікує, що Павел зміцнить зв’язки зі Сполученими Штатами.

«(Павел) має великий та потужний досвід зустрічей і переговорів, і він це продемонструє, — сказав Гавлічек. — Він буде у своїй стихії, коли мова заходить про зовнішню політику».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *