Україна вилучила з бібліотек 19 мільйонів книжок радянських часів

Україна вилучила з бібліотек 19 мільйонів книжок радянських часів

Станом на листопад минулого року Україна вилучила зі своїх бібліотек близько 19 мільйонів екземплярів книг радянських часів або російськомовних книг, заявила у понеділок високопоставлена законодавиця, пише Euractiv.

Заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук повідомила, що з 19 мільйонів книжок 11 мільйонів були російськомовні.

«Також списані деякі україномовні книжки радянських часів, — сказала Кравчук у заяві, опублікованій на сайті Верховної Ради. — Є рекомендації списати та вилучити книги, автори яких підтримали збройну агресію проти України».

Що трапилося з вилученими книгами, поки не зрозуміло.

Після того, як Росія анексувала український Кримський півострів у 2014 році, Київ все більше обмежив використання російських книг. Процес дерусифікації прискорився після повномасштабного вторгнення майже рік тому. У середині 2022 року Україна обмежила розповсюдження російських книг, прагнучи ще більше розірвати культурні зв’язки між двома сусідами та скасувати політику, яка століттями пригнічувала українську ідентичність.

«Співвідношення книжок російською та українською мовами в наших бібліотеках просто дуже прикре, — сказала Кравчук. — Тому зараз ми говоримо про те, що потрібно якнайшвидше поновити фонди і закупити книжки українською мовою».

Вона додала, що близько 44% книг в українських бібліотеках — це література російською мовою, решта — українською або мовами країн Євросоюзу.

За різними даними, у період, коли Росія окупувала українські території на початку вторгнення, було знищено багато українських книжок і підручників.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *