SpaceX заборонила Україні використовувати Starlink для керування безпілотниками

SpaceX заборонила Україні використовувати Starlink для керування безпілотниками

SpaceX обмежила можливість України використовувати свій супутниковий інтернет-сервіс у військових цілях — після повідомлень про те, що Київ використовував його для керування безпілотниками, пише ВВС.

На початку повномасштабної війни Україна отримала тисячі антен SpaceX Starlink, які підключаються до супутників і допомагають людям залишатися на зв’язку з Інтернетом. Але також кажуть, що Київ використовував цю технологію для націлювання на позиції Росії, порушуючи політику SpaceX.

Український чиновник сказав, що компаніям доводиться вибирати, на чиєму «боці» вони. Вони можуть приєднатися до України та «права на свободу» або вибрати Росію та «її „право“ вбивати та захоплювати території», — написав у Twitter радник президента Михайло Подоляк.

У Вашингтоні, округ Колумбія, у середу президент SpaceX Гвінн Шотвелл пояснила, що технологія Starlink «ніколи не була призначена для використання у вигляді зброї». Вона послалася на нібито використання Україною Starlink для контролю безпілотників і підкреслила, що це обладнання було надано в гуманітарних цілях.

Безпілотні літальні апарати відіграли важливу роль у війні, оскільки Київ використовував їх для пошуку російських військ, скидання бомб і протидії атакам власних безпілотників Москви. Засновник SpaceX Ілон Маск звинуватив Росію в спробі глушити сигнали Starlink.

Пані Шотвелл підтвердила, що для українських військових прийнятно розгортати технологію Starlink «для зв’язку», але сказала, що її намір полягав у тому, щоб «ніколи не використовувати її в наступальних цілях». Вона сказала, що компанія вжила заходів, щоб «обмежити» здатність українських Збройних Сил використовувати Starlink в наступальний спосіб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *