Тема війни в Україні домінує у списку лауреатів Нобелівської премії миру

Тема війни в Україні домінує у списку лауреатів Нобелівської премії миру

Норвезький Нобелівський комітет повідомив, що отримав 305 номінацій на цьогорічну Нобелівську премію миру, що є найменшою кількістю за чотири роки. Серед них 212 осіб та 93 організації. Про це пише DW.

У 2022 році комітет в Осло побачив 343 подання.

«Вісім років поспіль кількість кандидатів перевищує 300. Нинішній рекорд у 376 кандидатів був досягнутий у 2016 році», — йдеться у повідомленні комітету.

Імена офіційно не оприлюднюються протягом 50 років після висунення. Однак особи, які мають право висунути кандидатуру, включаючи колишніх переможців, законодавців і деяких професорів університетів, можуть вільно розкривати ім’я особи чи організації, яку вони висунули.

Багато імен, оприлюднених досі, брали участь у війні в Україні або включали противників президента Росії Володимира Путіна, якого висували у 2021 році. Серед них президент України Володимир Зеленський, його турецький колега Реджеп Таїп Ердоган, генсек НАТО Єнс Столтенберг та українська група, яка працює над створенням міжнародного трибуналу з військових злочинів.

Є у списку й ув’язнені опоненти Путіна, такі як активіст Олексій Навальний, журналіст і політичний активіст Володимир Кара-Мурза та продемократичний молодіжний рух Весна.

Переможця оголосять на початку жовтня. Премія буде вручена 10 грудня, у річницю смерті винахідника динаміту Альфреда Нобеля (1833-1896), засновника премії.

Минулого року премію розділили російська правозахисна група «Меморіал», Український центр громадянських свобод і ув’язнений білоруський правозахисник Алесь Бяляцький, усі троє з яких критикували війну в Україні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *