Професорка з Bay Area працює над збереженням мистецтва та культури України

Професорка з Bay Area працює над збереженням мистецтва та культури України

Поки війна продовжує вирувати в Україні, професорка Університету штату Сан-Хосе (San Jose State University) працює над збереженням культури країни. Про це розповідає NBC Bay Area.

Юлія Гозарт зі SJSU’s School of Information та її колеги збирали гроші на придбання обладнання та технологій для оцифрування рідкісних книг, етнографічних матеріалів і тривимірних об’єктів, як-от культурне полотно, для Черкаської бібліотеки в центральній Україні, яка залишалася відносно безпечною протягом війни.

Гозарт, яка виросла в Україні, отримала освіту бібліотекаря в Київському університеті. Вона сказала, що оцифрування української культури є для неї практичним способом допомогти людям, які були переміщені через війну.

Гозарт та її колеги розпочали збір коштів минулого семестру, що привернуло увагу Saving Ukrainian Culture Heritage Online (SUCHO), ініціативи міжнародних волонтерів із оцифрування та збереження української культурної спадщини, яка додала кошти до зусиль. Фандрейзери відправили сканер високої роздільної здатності та комп’ютери до Черкаської бібліотеки, яка, за словами Гозарт, є сховищем унікального українського контенту.

Нещодавно Гозарт та її колеги разом із Черкаською бібліотекою спонсорували конкурс дитячих малюнків, щоб допомогти сім’ям переселенців подолати травму війни. Понад 400 українських дітей взяли участь у конкурсі: деякі малювали образи, що відображають жах війни та втрачене дитинство, деякі малювали силу, яку бачили у своїх бійцях, багато з яких є їхніми батьками. Інші дякували союзникам України.

«З доказової точки зору це документування війни та того, як її бачать діти. Це потужний спосіб створення пам’яті та історії світу», — сказала Гозарт.