«Народний супутник» допомагає виявити тисячі одиниць російської техніки

«Народний супутник» допомагає виявити тисячі одиниць російської техніки

Супутник ICEYE, придбаний на донати українців, допоміг виявити та знищити тисячі одиниць російської військової техніки. Про це пише Ukrinform.

«Військова розвідка України почала використовувати „народний супутник“ 24 вересня 2022 року. Відтоді сили безпеки і оборони держави отримують необхідні розвідувальні дані з космосу», — повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони України в Telegram.

За п’ять місяців використання ICEYE співробітники Головного управління розвідки провели космічну радіолокаційну розвідку майже 1000 місць дислокації російських підрозділів на тимчасово захоплених та інших територіях, що становлять інтерес для Збройних Сил України.

За цей час ресурс супутника дозволив виявити 360 наметів у місцях дислокації російської армії, а також 7321 одиницю військової та спеціальної техніки противника, зокрема: 45 літаків, 27 гелікоптерів, 6 ОТРК «Іскандер», 36 ЗРК «С300», 12 ЗРК «Панцир С1», 11 радіолокаційних станцій, 10 понтонних переправ.

«Завдяки можливостям ICEYE значна частина цього списку знищена та відображена в щоденних зведеннях Генерального штабу Збройних Сил України», — підкреслили в ГУР МО.

Військова розвідка вкотре висловила вдячність усім українцям, які долучилися до збору коштів на супутник, кожному волонтеру, який щоденно надає допомогу захисникам України, та Благодійному фонду Сергія Притули. Наприкінці червня 2022 року Притула повідомив, що українці за три дні зібрали гроші на закупівлю чотирьох безпілотників Bayraktar для ЗСУ. Пізніше турецька компанія заявила, що безкоштовно передасть Україні три безпілотники, а зібрані фондом кошти підуть на гуманітарну допомогу українцям. У серпні Притула заявив, що його фонд купив супутник для ЗСУ на гроші, зібрані українцями на купівлю безпілотників.