Прикордонники США повернули до України вкрадені культурні артефакти

Прикордонники США повернули до України вкрадені культурні артефакти

Офіцери митної та прикордонної служби США (CBP) у Міжнародному поштовому відділенні аеропорту імені Джона Ф. Кеннеді (JFK) за допомогою офіцерів відділу антикваріату Національного цільового центру конфіскували низку артефактів, які було вкрадено з України.

Це сталося 2 вересня 2022 року. Три металеві мечі прибули з Росії, а кам’яний накінечник сокири – з України. Представники українського уряду визначили предмети як надбання української культури.

«Митна та прикордонна служба США надзвичайно пишається тим, що зіграла важливу роль у конфіскації цих артефактів, які були вкрадені в народу України», — сказав Френсіс Дж. Руссо, директор польових операцій у Нью-Йорку.

Більшість країн мають закони, які захищають їхню культурну власність. Ці закони включають експортний контроль і національну власність на культурні цінності. Тому вантажоодержувачі або імпортери повинні мати такі документи, як дозволи на експорт і квитанції під час імпорту таких товарів до Сполучених Штатів.

Департамент національної безпеки забезпечує дотримання обмежень на імпорт культурних цінностей, узгоджених у двосторонніх угодах, які Сполучені Штати уклали з 20 країнами. Ці угоди захищають культурні цінності шляхом обмеження імпорту США певних категорій археологічних та етнологічних матеріалів, таким чином зменшуючи стимули для розграбування об’єктів спадщини.