Українським біженцям продовжили термін легального перебування в США

Українським біженцям продовжили термін легального перебування в США

Адміністрація Байдена дозволяє тисячам українців, які покинули свою Батьківщину під час повномасштабного російського вторгнення рік тому, залишатися в Сполучених Штатах довше, стало відомо в понеділок. Про це пише KCRA.

Це рішення полегшує життя українцям, чий термін дії однорічного дозволу на перебування в США незабаром закінчується. У Департаменті внутрішньої безпеки повідомили, що продовження стосується певних громадян України та їхніх найближчих родичів, яких допустили до США до початку програми «Uniting for Ukraine».

Українці, які прибули за програмою, зазвичай отримували два роки тимчасового статусу в США, тоді як ті, хто прибули раніше за них, зазвичай отримували дозвіл залишитися лише на один рік.

Минулого року тисячі українців приїхали до Америки, тікаючи від війни. Уряд США використав програму під назвою «гуманітарний пароль», щоб допустити їх до країни. Ця програма є способом дозволити людям з інших країн в’їхати до США у екстрених випадках через невідкладну гуманітарну ситуацію. Але зазвичай йдеться про обмежений проміжок часу, як-от рік або два роки.

Термін дії дозволу на перебування в США закінчується не лише у українців, а й у багатьох інших груп, включаючи десятки тисяч афганців. Це викликало сильне занепокоєння у людей, які втекли від війни на Батьківщині й не знають, чи їх виженуть із США, коли закінчиться термін.

Україна та імміграція були гарячими темами серед політиків-республіканців, які не в захваті від продовження допомоги та звинувачують адміністрацію Байдена в тому, що вона недостатньо робить для контролю над міграцією на південному кордоні. Але навіть у такому токсичному політичному середовищі було мало зусиль, щоб змусити українців повернутися додому: це відображає широке визнання того, що для них там все ще надто небезпечно.