Губернатор Флориди назвав війну «територіальною суперечкою»: його запросили до України

Губернатор Флориди назвав війну «територіальною суперечкою»: його запросили до України

Україна запросила губернатора Флориди Рона ДеСантіса відвідати країну після того, як він назвав війну «територіальною суперечкою» та не одним із «життєво важливих національних інтересів» Сполучених Штатів. Про це пише CBS News.

Тисячі були вбиті, поранені та вимушені переселитись після того, як Росія повномасштабно вторглася в Україну трохи більше року тому.

«Ми впевнені, що як колишній військовий офіцер, направлений у зону бойових дій, губернатор [Рон ДеСантіс] знає різницю між «суперечкою» та війною», — написав у вівторок у Twitter речник МЗС України Олег Ніколенко.

«Ми запрошуємо його відвідати Україну, щоб глибше зрозуміти повномасштабне вторгнення Росії та загрози, які воно створює для інтересів США», — сказав він.

Раніше цього тижня ДеСантіс сказав Fox News: «Хоча США мають багато життєво важливих національних інтересів – захист наших кордонів, вирішення кризи готовності наших військових, досягнення енергетичної безпеки та незалежності, а також обмеження економічної, культурної та військової могутності Комуністичної партії Китаю – подальше втягнення в територіальну суперечку між Україною та Росією не є однією з них».

Очікується, що ДеСантіс балотуватиметься на пост президента в 2024 році. Інші члени Республіканської партії висловили несхвалення його коментарів.

«Це неправильне розуміння ситуації, — заявив у вівторок сенатор Ліндсі Грем з Південної Кароліни. — Це не територіальний конфлікт, це загарбницька війна. Сказати, що це не має значення, означає сказати, що військові злочини не мають значення».

«Я б стверджував, і я думаю, що більшість людей у цій країні усвідомлюють, наскільки це важливо, щоб Україна дала відсіч Росії», — сказав сенатор Джон Тун з Південної Дакоти.

«Будь-хто з тих, хто зацікавлений працювати наступним президентом Сполучених Штатів, дійсно повинен пройти повний брифінг, перш ніж вирішить прийняти рішення щодо цього конкретного питання», — сказав сенатор Майк Раундс від Південної Дакоти.