«Унікальне звучання»: у Каліфорнії проводять вечори української музики радянського періоду

«Унікальне звучання»: у Каліфорнії проводять вечори української музики радянського періоду

Андрій Мосін тримає у руках скриньку із найціннішою своєю колекцією. Хлопець родом із Запоріжжя, після російського вторгнення поставив собі за мету знайти рідкісні українські платівки радянського періоду і показати їх світові. З ним поговорили журналісти «Голосу Америки».

«Хочемо відшукувати унікальні речі, у яких є дуже унікальне, притаманне лише Україні звучання», — каже Андрій, який є співзасновником проєкту Sound of Ukraine.

Так зібрав унікальну колекцію вінілу з українським фанком.

«Цей відрізок, поки ми були частиною Радянського Союзу, він ніби відсутній в нашій культурі. Що ми знаємо, окрім „Червоної рути“, з цієї ери? Ми не знаємо — як українці, масово — таких людей, як Назарій Яремчук, ми не знаємо ансамблю „Смерічка“, „Ватру“, „Арніку“, „Візерунки шляхів“, а їх варто знати», — каже Андрій.

За його словами, вініл — це не тільки музика. Це частинка душі, яка має також і візуальну частину — як-от обкладинки платівок. Разом із другом, українським продюсером і власником відомого у Дніпрі магазину вінілу Андрієм Орелом протягом року збирав рідкісні платівки. Українські фанк-виконавці радянського періоду не були такими популярними, як поп-співачки Алла Пугачова чи Софія Ротару. Андрій каже, з 20 тисяч альбомів, які випускали у Радянському Союзі, лише 20 були із українською незалежною музикою. Та саме вони представляли українську культуру того періода.

Знахідки української авангардної музики Андрій вирішив показати у Калфіорнії. Разом із однодумцями заснували проєкт Sound of Ukraine. Провели п’ять культурних вечорів у Сан-Франциско та Лос-Анджелесі. Тут знайомлять із перлинами української музики. Показують фільми, як-от, наприклад, документальну стрічку «Вусатий фанк» та проводять фандрейзинги для допомоги ЗСУ. Серед присутніх — як представники української діаспори, так і звичайні американці.

«Я підтримую Україну, тому що це розумію, що це величезне питання не тільки для України, для всієї Європи, для Америки, для демократії, для всього світу», — каже Брайан Гобін, відвідувач вечора культури.

Культурні вечори також стали місцем збору для молодих біженців, які приїхали до Каліфорнії після повномасштабного російського вторгнення. Андрій каже — їхні події це не класичні вечірки, а культурні вечори та фандрейзинги.