NASA уклала контракт на $112 млн з компанією, яку українець врятував від банкрутства

NASA уклала контракт на $112 млн з компанією, яку українець врятував від банкрутства

У вівторок Національна аерокосмічна адміністрація США заявила, що вибрала американську ракетобудівну компанію Firefly Aerospace для розміщення посадкового модуля на зворотному боці Місяця в 2026 році за контрактом на суму майже 112 мільйонів доларів. Про це пише Reuters.

«Комерційний посадковий модуль доставить два корисних навантаження агентства, а також супутник для зв’язку та передачі даних на місячну орбіту, що є проектом ESA (Європейського космічного агентства) у співпраці з NASA», — повідомили в аерокосмічній адміністрації США.

Контракт є частиною ініціативи програми Artemis Commercial Lunar Payload Services (CLPS) — спроби розгорнути приватно побудовані посадкові апарати для вивчення поверхні Місяця до того, як люди висадяться туди в найближчі кілька років.

Минулого року NASA уклала контракт у розмірі 73 мільйонів доларів з фірмою Draper, яка займається програмним забезпеченням для космічних апаратів, на доставку науково-технічного корисного навантаження на зворотний бік Місяця у 2025 році.

Firefly Aerospace пережила роки труднощів, включаючи порятунок від банкрутства в 2017 році підприємцем українського походження Максимом Поляковим, який володів компанією до 2022 року. У Firefly був офіс у місті Дніпро. Поляков заявив, що вийшов із космічного проєкту через тиск американської влади.

У 2021 році NASA виділила компанії Firefly з Сідар-Парк, штат Техас, 93,3 мільйона доларів на проведення комплексу з 10 наукових досліджень і технологічних демонстрацій у 2023 році.