Польща першою з країн НАТО відправить в Україну винищувачі

Польща першою з країн НАТО відправить в Україну винищувачі

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна поставить в Україну чотири винищувачі МіГ-29 «найближчими днями», що зробить Польщу першою країною НАТО, яка передасть Україні такі літаки, пише NPR.

Україна вже давно запитує військові літаки для боротьби з російською навалою. Польща, одна з найрішучіших прихильниць України в її боротьбі з Росією, часто брала на себе ініціативу, переконуючи інколи невпевнених союзників надати Києву важку зброю. Дуда натякнув, що Польща може надіслати додаткові винищувачі найближчими тижнями. Словаччина, яка є членом НАТО, також, ймовірно, надішле літаки найближчими тижнями.

Україна також вимагала винищувачі F-16 американського виробництва, але неодноразово отримувала відмову. США стверджують, що підготовка українських пілотів на них займе надто багато часу, а технічне обслуговування та матеріально-технічне забезпечення буде надто складним.

Польща має близько 28 МіГ-29 і замінює їх більш досконалими літаками американського виробництва та сподівається придбати передові F-35.

Сполучені Штати та союзники по НАТО пообіцяли надіслати в Україну іншу зброю в останні місяці, включаючи сучасні ракети, такі як HIMARS і танки Leopard 2 і Challenger. На них уже тренуються українські військові. США та інші країни також надсилають артилерійські снаряди, які українські військові використовують із високою швидкістю.