Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової за незаконну депортацію українських дітей, пише The Guardian.

Судді визнали наявність «обґрунтованих підстав вважати, що кожен підозрюваний несе відповідальність за військовий злочин незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих територій України до Російської Федерації на шкоду українським дітям».

Судді розглядали можливість видати таємні ордери, але вирішили, що їх оприлюднення може «сприяти запобіганню подальшому скоєнню злочинів».

Москва заявила, що не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

Як цитує Interfax, генеральний прокурор України Андрій Костін зазначив, що видання ордеру означає, що під час перебування Путіна за межами РФ його мають заарештувати і передати до суду, а «світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів».

«Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності. Це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права», — наголосив генпрокурор.