В ООН зробили заяву щодо ознак геноциду в Україні

В ООН зробили заяву щодо ознак геноциду в Україні

З доповіді Організації Об’єднаних Націй виходить, що Росія вчинила військові злочини в Україні, але ООН не кваліфікувала її дії як «геноцид», пише Euronews.

Незалежна міжнародна слідча комісія ООН з питань України при Раді з прав людини оприлюднила свою повну доповідь у четвер, 16 березня.

У звіті дійсно цитувалися випадки вбивств, тортур і зґвалтувань мирних жителів, але автори заявили, що немає прямих доказів того, що вони були вмотивовані наміром геноциду, і сказали, що справа вимагає подальшого розслідування.

«Ми не виявили, що в Україні був геноцид, — сказав голова слідчої групи ООН Ерік Мьосе. — При цьому ми, звичайно, стежимо за всіма видами доказів у цій сфері, і ми маємо зазначити, що є деякі аспекти, які можуть викликати питання щодо цього злочину (геноциду). Наприклад, певні висловлювання в російських ЗМІ, спрямовані на цільові групи».

Комісія також заявила, що незаконне переміщення дітей з України російською владою є «воєнним злочином».

«Комісія дослідила ситуацію з примусовими переміщеннями та депортаціями дітей в межах України та до Російської Федерації, — пояснила слідча уповноважена ООН в Україні Ясмінка Джумгур. — Цифри, надані сторонами, дуже різняться. Було визначено кілька ситуацій, у яких такі переміщення та депортації мали місце в інцидентах, розглянутих комісією».

Також комісія встановила, що хвилі атак на енергетичну та водну інфраструктуру України з боку Росії також можуть бути злочинами проти людства.