Українці створили власну версію Google Street View, щоб показати масштаби війни

Українці створили власну версію Google Street View, щоб показати масштаби війни

Новий веб-сайт дозволяє з ефектом занурення прогулятися вулицями України, зруйнованими війною, і порівняти їх із фотографіями до повномасштабного вторгнення Росії, пише Metro.

The Undeniable Street View був запущений у першу річницю війни, щоб підкреслити реальність руйнувань. Глядачі зможуть прогулятися вулицями шести українських міст: Києва, Ірпеня, Харкова, Ізюма, Чернігова та Сум.

Відео знімали на землі українські фотографи, зокрема Микола Омельченко, чий проект War Up Close відіграв важливу роль, адже показує масштаби триваючих руйнувань за допомогою 360-градусних зображень, віртуальних турів і глобальних експозицій.

Микола став першим українським сертифікованим фотографом Google у 2016 році. Він сказав: «Коли почалася війна, картини війни, які ми почали бачити в новинах і на каналах Telegram, були депресивними і страшними. Але потім Росія почала говорити, що (українці) бомбили власні міста, що є повною брехнею. І щоб боротися з цією пропагандою, ми вирішили боротися за камерами».

За його словами, Ірпінь і Бородянка, мабуть, «найбільш зруйновані» міста, які він знімав. Дуже страшним описує досвід роботи на Салтівці у Харкові. Команда настільки зосереджена на тому, щоб показати докази шкоди, завданої їхній країні, що вони готові ризикувати своїм життям заради цього.

Микола планує знімати в інших містах, коли там буде безпечніше і буде надано дозвіл на зйомку. The Undeniable Street View можна знайти тут.