Як США допомагають захищати від знищення українське мистецтво та культуру

Як США допомагають захищати від знищення українське мистецтво та культуру

Український народ та його прихильники в усьому світі працюють над збереженням української культури та документуванням шкоди, завданої російськими військами, зазначає Share America.

Зі свого боку, Державний департамент США оголосив, що його Ukraine Cultural Heritage Response Initiative інвестує 7 мільйонів доларів на підтримку зусиль України щодо захисту своєї культурної спадщини.

Співпрацюючи з експертами в Україні та міжнародними партнерами, кошти допоможуть:

  • документувати пошкоджені місця та колекції;
  • захищати роботи та місця від пошкодження та крадіжки;
  • стабілізувати пошкоджені ділянки;
  • забезпечувати спеціалізоване навчання.

Міністерство культури України повідомляє, що російські війська пошкодили понад 550 місць і об’єктів, важливих для історії та культурної самобутності України. З початку повномасштабного вторгнення Кремля в лютому минулого року російські війська пограбували картини, ікони та скульптури з кількох музеїв.

У той час як українці захищають свою культурну спадщину, приватні та громадські організації в Сполучених Штатах та в усьому світі також об’єдналися для цієї справи.

Серед ініціатив на захист культури України:

  • Некомерційна PEN America у Нью-Йорку створила фонд у розмірі 2,2 мільйона доларів для допомоги митцям в Україні.
  • J. Paul Getty Trust у Лос-Анджелесі пообіцяв 1 мільйон доларів на збереження музеїв, бібліотек і архівів.
  • Google створив цифровий архів Ukraine Is Here, де представлено понад 1800 артефактів, 40 кураторських виставок із аудіо, 100 вулиць і кілька віртуальних захоплюючих галерей.
  • Всесвітній фонд пам’яток, некомерційна організація, що базується в Нью-Йорку, запустила ініціативу щодо збереження вразливих місць.
  • Єврокомісія надає 5 мільйонів євро організаціям національної культури та українським митцям за межами країни.
  • Міжнародний альянс із захисту спадщини в зонах конфлікту ALIPH у Швейцарії інвестував майже 4 мільйони доларів на підтримку понад 260 культурних організацій, які зберігають українську культуру.

З 2001 року Сполучені Штати надали 1,7 мільйона доларів США на підтримку 18 проектів зі збереження культурних пам’яток в Україні через Посольський фонд збереження культурних пам’яток Державного департаменту США. Серед деяких прикладів – допомога у відновленні Староакадемічного корпусу в Києві та Львівського історичного музею.

Через рік після повномасштабного вторгнення Росії в Україну держсекретар США Ентоні Блінкен сказав: «Першою метою Путіна було стерти Україну з карти, стерти її ідентичність, поглинути її в Росію. Це не вдалось і ніколи не вдасться».