Дві відомі українки увійшли до 100 найвпливовіших людей за версією TIME

Дві відомі українки увійшли до 100 найвпливовіших людей за версією TIME

До списку 100 найвпливовіших людей світу 2023 року американського журналу TIME увійшли перша леді України Олена Зеленська та нобелівська лауреатка та правозахисниця Олександра Матвійчук, пише Pravda.

Зеленська та Матвійчук представлені в категорії Лідери. Крім них, до цієї категорії також увійшли президент США Джо Байден, канцлер Німеччини Олаф Шольц, заарештований за наказом Путіна журналіст The Wall Street Journal Еван Гершковіч та інші.

Представляючи Зеленську, Джилл Байден каже про неї так:

«Олена Зеленська не очікувала, що стане воїном народу України, але вона з самовідданою мужністю відповіла на цей заклик. Вона могла забрати сім’ю і втекти. Яка мати звинувачуватиме її? Проте вона залишається. Вона залишається, тому що свобода і демократія заслуговують на захисників. Вона залишається, щоб показати світові, що серце і надія можуть змусити навіть найбільшого тирана здаватися маленьким. Вона залишається заради своїх дітей — заради їхнього майбутнього і майбутнього всіх українців».

А Хілларі Клінтон так говорить про Матвійчук:

«Олександра Матвійчук, відома українська юристка-правозахисниця, якій лише 39 років, присвятила своє життя захисту демократії. Олександра та її команда в Центрі громадянських свобод — правозахисній організації, що базується в Києві — прагнули зробити Україну більш демократичною та задокументувати військові злочини Росії проти мирного населення… Документуючи звірства Росії, щоб злочинці могли бути переслідувані, вона є доказом того, що жінки є не лише жертвами війни; вони можуть бути агентками миру та справедливості».

TIME 100 — щорічний список найвпливовіших людей світу за версією цього американського журналу. Вперше рубрика була опублікована в 1999 році в результаті дискусії серед американських вчених, політиків і журналістів.