Більшість виборців США хоче, щоб Україна вступила до НАТО: опитування

Більшість виборців США хоче, щоб Україна вступила до НАТО: опитування

Більше половини американських виборців, опитаних Newsweek, сказали, що вони хочуть приєднання України до НАТО — суперечливе питання з колосальними наслідками, яке все ще залишається актуальним після повномасштабного вторгнення Росії в країну.

Опитування, проведене 4 квітня Redfield & Wilton Strategies від імені Newsweek, охопило 1500 виборців США. Воно знайшло широку підтримку розширення НАТО та подальшої участі Америки в 74-річному альянсі.

Більшість опитаних американців підтримали прагнення України вступити до НАТО, сказавши, що вони або рішуче підтримують (30 відсотків), або підтримують (25 відсотків). Кожен десятий був або категорично проти (5 відсотків), або проти (5 відсотків), а 26 відсотків були байдужими. Сім відсотків відповіли, що не мають думки з цього приводу.

Респонденти також сказали, що захист України є «життєво важливим» для американських національних інтересів, причому 27 відсотків повністю згодні з цим, а 29 відсотків — згодні. 22 відсотки і не згодні і не проти, 7 відсотків не погоджуються, 5 відсотків категорично не погоджуються, а 9 відсотків відповіли, що не знають.

Українські лідери вважають, що п’ята стаття НАТО про колективну оборону є єдиним достатнім захистом від повторної російської агресії. Ці амбіції щодо НАТО мають широку підтримку серед українських виборців, а намір приєднатися до блоку закріплено в Конституції.

Повномасштабне вторгнення Росії знову пожвавило питання про членство України в НАТО, хоча малоймовірно, що члени альянсу погодяться прийняти Київ, поки він перебуває у стані війни з Росією. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що колись Україна приєднається до блоку, але підкреслив, що це «довгострокова» пропозиція.