Як американці вчилися ліпити вареники та робити писанки до Великодня

Як американці вчилися ліпити вареники та робити писанки до Великодня

Чимало українських великодніх традицій стають для американців відкриттям. При Українському католицькому соборі у Вашингтоні цьогоріч вчергове організували пасхальний ярмарок і майстер-клас. Про те, як це було, розповідає «Голос Америки».

До ярмарку в США на продаж привезли писанки із різних куточків України, у тому числі, з деокупованих територій. Відвідувачі ярмарку охоче вивчали їх та купували собі на згадку.

До того ж, ярмарок на підтримку України неможливий без національних страв. Першими покупці розібрали налисники, пригощались голубцями, а найбільший попит традиційно — на вареники. Ліпити вареники для ярмарку українцям також допомагали американці. Зізнаються, що це непроста для новичка справа, але впоралися.

Поруч із ярмарком було проведено захоплюючий майстер-клас із писанкарства, під час якого розмальовували великодні яйця 80 учасників різного віку, переважно американці, які взялися за писанки вперше. Загалом серед гостей ярмарку багато американців з українським корінням.

Майстер-клас із українського писанкарства проводять уже 37 років. Організатор Юрій Добчанський каже, що дозволяє учням малювати писанки на свій смак, та найбільше їх цікавлять саме українські візерунки.

Цьогорічний майстер-клас — особливий. Це не лише розвага та знайомство з мистецтвом, а ще один прояв солідарності з Україною. А кошти від ярмарку та майстер-класу організатори передадуть благодійним фондам, що підтримують українських захисників і цивільних.