На вечірці у Каліфорнії дивують українським джазом та збирають на потреби ЗСУ

На вечірці у Каліфорнії дивують українським джазом та збирають на потреби ЗСУ

«Слава Україні!» — «Героям Слава!» — українське гасло звучить у хіпстерському районі Лос-Анджелеса Eco Park. Тут в одному із місцевих закладів проходить вечірка українського джазу 1970-х років., розповідає «Голос Америки».

Платівка 1976 року, на обкладинці якої — обличчя українського джазмена з Дніпра, саксофоніста, керівника гурту «Водограй» Олександра Шаповала, стала головним мотивом вечірки.

Співорганізатор, засновник культурного проєкту Sound of Ukraine Андрій Мосін, розповідає: колектив Шаповала — приклад багатогранності української культури.

«Вона була записана у 1976 році на Донецькому джазовому фестивалі. Вона була загублена на 45 років. Хлопці з Shukai Records знайшли цей запис на студії і випустили її тільки у 2020 році. Вона зовсім не звучить як щось з Донецьку з 1976 року», — каже Андрій.

Рідкісний альбом так вразив поціновувачів музики у 2020 році, що його тоді розкупили буквально за годину. Андрій був одним із тих щасливчиків, хто зміг дістати платівку. І у 2023 він вирішив представити рідкісний запис у Лос-Анджелесі.

Серед відвідувачів вечірки — багато імігрантів з України, а також американців.

Тематична вечірка є водночас і збором пожертв. Тут влаштували аукціон і продають платівки, футболки та книги. Кошти підуть на потреби України: людям, яких організатори знають особисто.

Також відвідувачам показують документальні фільми про різні регіони України. Американці кажуть: не уявляли раніше, як виглядала Україна: у новинах звикли бачити лише кадри зруйнованих міст.