20 Травня, 2024

Українські військові врятували 5 тонн книжок зі знищених росіянами бібліотек на Донеччині

У прифронтовому Сіверську, що на Донеччині, військовослужбовці підрозділу цивільно-військового співробітництва завершили евакуацію книжкових фондів кількох місцевих бібліотек. Про це розповідає Yahoo.

За кілька тижнів офіцерам групи цивільно-військового співробітництва вдалося вивезти близько 5 тонн книжок із Сіверська до Краматорська, повідомляє Генштаб ЗСУ у Facebook.

Вони розповіли, що через російські атаки сильно постраждали будівлі навчальних закладів та бібліотек, тож книжки опинилися майже просто неба.

«Евакуацію книжкових фондів із місцевих бібліотек ми розпочали кілька тижнів тому, і за цей час вдалося вивезти українські книжки з кількох повністю зруйнованих бібліотек міста», – додали експерти з питань цивільно-військового співробітництва.

У Генштабі нагадали, що після окупації міст росіяни вилучали з бібліотек підручники з української історії та мови, а в деяких регіонах публічно спалювали будь-які книжки українською мовою.

«На відміну від російських окупантів, ми тут на своїй землі, тут житимуть і навчатимуться наші діти та онуки, тому ці книжки їм ще знадобляться», – наголосили у підрозділі.