Україна отримає ракети великої дальності Storm Shadow: у Кремлі нервують

Україна отримає ракети великої дальності Storm Shadow: у Кремлі нервують

Велика Британія підтвердила, що постачає Україні ракети великої дальності, які країна запитувала для боротьби з російськими військами. За даними виробника, дальність дії крилатої ракети Storm Shadow становить понад 250 км, пише BBC.

Ракети Himars, які постачає США та використовує Україна, мають дальність дії лише близько 80 км. Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес заявив, що зброя дасть Україні «найкращий шанс» захистити себе. Вони керуються з літаків, тож більша дальність означає, що українські пілоти зможуть триматися далі від передової.

Після запуску Storm Shadow виходить на низьку висоту, щоб уникнути виявлення ворожим радаром, перш ніж зафіксувати ціль за допомогою інфрачервоного самонаведення. Про це в Палаті громад заявив Уоллес. Рішення було ухвалене після неодноразових прохань України Заходу надати більше зброї. Уоллес сказав, що ракети «дозволять Україні відкинути російські сили, які є на українській суверенній території».

Він сказав, що Велика Британія прийняла це рішення після того, як Росія «продовжила йти темним шляхом», націлюючись на цивільну інфраструктуру в Україні. За його словами, Уоллес написав своєму російському колезі Сергію Шойгу в грудні, щоб попередити, що подальші атаки можуть призвести до того, що Велика Британія пожертвує більш потужну зброю.

Уоллес сказав, що ракети «йдуть» або вже знаходяться в українських руках, і назвав цей крок «вивіреним і пропорційним ескалації з боку Росії».

«Нічого з цього не було б потрібно, якби Росія не вторглася», — додав він.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Москва вживе «належну» військову відповідь на будь-яку зброю Storm Shadow, поставлену Великою Британією та використану українськими силами.