Посол США заявив, що Південна Африка постачає зброю Росії для війни в Україні

Посол США заявив, що Південна Африка постачає зброю Росії для війни в Україні

Міністерство закордонних справ ПАР викликало посла США у зв’язку з висунутими ним твердженнями про те, що країна постачала зброю та боєприпаси Росії для її війни в Україні, повідомляє The Guardian.

На тлі дипломатичних наслідків міністр закордонних справ ПАР Наледі Пандор також поговорить із держсекретарем США Ентоні Блінкеном, йдеться у заяві Департаменту міжнародних відносин та співробітництва ПАР.

Посол США Рубен Брігеті заявив на прес-конференції в четвер, що Південна Африка в грудні минулого року завантажила зброю і боєприпаси на російське судно під санкціями, на військово-морській базі Саймонстаун неподалік від Кейптауна. За словами Брігеті, потім зброю було перевезено до Росії.

У своїй заяві міністерство закордонних справ зазначило, що «не було жодних записів про затверджений продаж зброї державою Росії, що стосується періоду/інциденту».

АP незалежно підтвердило, що судно «Леді Р.» справді відвідувало військово-морську базу ПАР з 6 по 8 грудня, як стверджував Брігеті, і що судно пов’язано з компанією, яка потрапила під санкції США за перевезення зброї для російської армії. Це питання загрожує серйозно загострити відносини між США та одним із їхніх ключових африканських партнерів.

Позиція Південної Африки щодо війни в Україні непокоїть США та інші західні країни з того часу, як минулого року вона утрималася під час голосування в ООН, яке засуджує вторгнення Росії. Країна фактично стала на бік Москви після того, як у січні прийняла у себе міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова і дозволила російським та китайським військовим кораблям використати свої води для спільних військово-морських цілей.

Уряд ПАР також заявив, що не хоче заарештовувати російського президента Володимира Путіна, якщо він, як і очікувалося, приїде на зустріч лідерів економічного блоку БРІКС у серпні, незважаючи на те, що міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт і країна зобов’язана це зробити.