Президента та народ України відзначили премією імені Карла Великого

Президента та народ України відзначили премією імені Карла Великого

14 травня президент України Володимир Зеленський та народ України були нагороджені премією Карла Великого 2023 року за боротьбу за захист демократії від неспровокованої та невиправданої війни, розпочатої Росією. Про це пише EU Neighbors East.

Міжнародна премія імені Карла Великого в Аахені є найстарішою та найвідомішою премією, яка присуджується за роботу, виконану на службі об’єднання Європи. Премія названа на честь франкського короля, якого сучасники вшановували як «батька Європи». Премія була заснована в 1950 році Куртом Пфайффером в Аахені, Німеччина, і зараз підтримується Європейським інвестиційним банком.

Серед нещодавніх лауреатів премії Карла Великого — лідери білоруської опозиції (2022), генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш (2019), президент Франції Еммануель Макрон (2018) і Папа Франциск (2016).

«Цьогорічна нагорода підкреслює той факт, що Україна є частиною Європи, а її народ і уряд на чолі з президентом Володимиром Зеленським підтримують і захищають європейські цінності, а отже, заслуговують на швидкий початок переговорів про вступ до Європейського Союзу», — йдеться в прес-релізі Європейського інвестиційного банку.

«Україна втілює все, чим живе європейська ідея: мужність переконань, боротьбу за цінності та свободу, відданість миру та єдності. Тому я переконана, що Україна переможе, вона здобуде мир і здійснить свою європейську долю», — сказала президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у своєму виступі на церемонії в Аахені.