В українській печері знайшли жіночі статуетки віком 5 тисяч років

В українській печері знайшли жіночі статуетки віком 5 тисяч років

У печері Вертеба, що на Борщівщині на заході України, археологи виявили п’ять глиняних жіночих фігурок, захованих у отворі в стіні, пише Arkeonews.

Ритуальний скарб, знайдений у печері Вертеба, який має вік приблизно 5000 років, висвітлює ритуальне життя таємничої культури Трипілля-Кукутень. Ці стилізовані статуетки, які датуються першим тисячоліттям до нашої ери, були пов’язані з культурою, що домінувала на великій території Східної Європи в період пізнього неоліту та мідного віку (6000–2750 рр. до н. е.). Печера Вертаба містить до 8 кілометрів ходів, які використовувалися як святилище культури Трипілля-Кукутень.

Відкриття зробили археологи Борщівського краєзнавчого музею України на чолі з Михайлом Сохацьким, провідним дослідником трипільської культури та директором музею. Культура Трипілля-Кукутень, як відомо, була високорозвиненою для свого часу, пізнього неоліту та енеоліту. Деякі з їхніх поселень були надзвичайно великими; вони розводили домашніх тварин, володіли гончарними та металургійними навичками.

Кожне окреме місце проживання мало тривалість життя приблизно від 60 до 80 років, і регулярне руйнування або спалення поселень було загадковим аспектом культури. Експерти досі сперечаються про причини підпалу цих поселень.

Релігійні обряди культури Трипілля-Кукутень вивчені погано, а знайдені зразки кераміки надзвичайно рідкісні. Фігурки, швидше за все, використовувалися в трипільських ритуалах. Археологи ідентифікували ці статуетки як тотеми, які є священними предметами, що можуть захистити людей від зла.