США про блокування зернової угоди: Путін тримає світ в голодних заручниках

США про блокування зернової угоди: Путін тримає світ в голодних заручниках

Сполучені Штати рішуче виступили в ООН за розширення Чорноморської зернової ініціативи, яку путінський режим використовує для досягнення своїх цілей у війні проти України, тримаючи в заручниках голодуючі країни. Про це пише Ukrinform.

Таку заяву на засіданні Радбезу ООН зробив заступник представника США з особливих політичних питань в ООН Роберт Вуд.

Американський дипломат закликав Путіна припинити практику тримати в заручниках голодуючих світу. Він також закликав розширити Чорноморську зернову ініціативу та забезпечити її повну реалізацію.

Він підкреслив, що Росія щодня перешкоджає і погрожує призупинити Чорноморську зернову ініціативу, що підвищує ціни на продовольство в усьому світі. Це означає вищі ціни для всіх, особливо для бідних країн і країн із середнім рівнем доходу, а також для ООН, яка теж купує продовольство на світовому ринку.

Представник США зазначив, що Росія навмисно сповільнила темпи перевірки суден і значно скоротила обсяги експорту зерна з українських портів для потреб найбільш вразливих країн. Вуд підкреслив, що в останні тижні російська делегація неодноразово відмовлялася інспектувати кораблі в Спільному координаційному центрі в Стамбулі.

Американський дипломат сказав, що тепер росіяни погрожують припинити співпрацю 18 травня. Росія блокує постачання українського зерна, щоб нагодувати голодних, а сама успішно експортує свій величезний урожай зерна.

Нещодавно постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки заявив, що Росія робить вигляд, що зазнала збитків від Чорноморської зернової ініціативи, хоча насправді вдвічі збільшила експорт зерна.