Українську зернову угоду продовжать: названо новий термін

Українську зернову угоду продовжать: названо новий термін

За словами турецьких і українських чиновників, було досягнуто домовленості про продовження угоди, яка дозволяє експортувати зерно з українських портів у Чорному морі, пише CNN.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що угоду між Україною та Росією, укладена за посередництва Туреччини та ООН, буде продовжено на два місяці. Термін її дії мав закінчитися цього четверга.

Угода була спочатку підписана минулого року і згодом була продовжена.

Про продовження зернової угоди до 18 липня підтвердив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков у дописі у Facebook.

«Світ продовжить отримувати українську продукцію завдяки зусиллям наших партнерів по угоді — Туреччини та ООН», — сказав Кубраков.

«Ми вдячні нашим партнерам за непохитну і цілеспрямовану позицію щодо того, що угода має продовжувати працювати і на умовах, підписаних усіма сторонами», — додав він.

Кубраков також заявив, що Росія обмежує поставки зерна.

«Зараз майже 70 суден очікують у територіальних водах Туреччини, 90% з них готові доставляти продукцію наших фермерів у світ, — сказав він. — Ми вітаємо продовження ініціативи, але наголошуємо, що вона має працювати ефективно».

Прес-секретарка МЗС Росії Марія Захарова також підтвердила пролонгацію, але додала, що «перекоси в реалізації зернової угоди мають бути виправлені якомога швидше».