Росіяни заявили, що знищили Patriot у Києві: Україна та США прокоментували

Росіяни заявили, що знищили Patriot у Києві: Україна та США прокоментували

Україна в середу спростувала, що російська гіперзвукова ракета знищила американську систему протиракетної оборони Patriot під час авіаудару по Києву, пише Reuters.

Про нібито знищення системи заявило міністерство оборони Росії у вівторок після нічного авіаудару по українській столиці.

Пізніше двоє американських чиновників заявили, що система Patriot, ймовірно, зазнала пошкоджень, але не була знищена. CNN повідомляють з посиланням на джерела в США, що «Patriot має мінімальні пошкодження після російської атаки і систему не потрібно буде прибирати з поля бою для ремонту».

«Хочу сказати: не переживайте за долю «Patriot», — сказав eкраїнському телебаченню речник ВПС України Юрій Ігнат.

Він виключив можливість того, що російська ракета «Кинджал» знищить систему Patriot.

«Руйнувати систему якимось „Кинджалом“ — це неможливо. Все, що вони там говорять, це може залишитися в їхньому пропагандистському архіві», — сказав він.

Система Patriot є однією із ряду складних одиниць протиповітряної оборони, наданих Заходом, щоб допомогти Україні відбивати російські авіаудари після вторгнення Москви минулого року.

Вона вважається однією з найдосконаліших систем протиповітряної оборони США, в тому числі проти літаків, крилатих і балістичних ракет, і зазвичай включає пускові установки, а також радари та інші засоби підтримки.

Президент Росії Володимир Путін назвав ракету «Кинджал» доказом того, що його країна має кращу у світі військову техніку. Україна заявила, що у вівторок збила шість ракет «Кинджал», але Росія заперечує, що це сталося.