Саміт Ради Європи підтримав українську «формулу миру»

Саміт Ради Європи підтримав українську «формулу миру»

Четвертий саміт Ради Європи схвалив підсумкову резолюцію про політичну підтримку української «формули миру».

Як повідомляє кореспондент «Європейської правди» з Рейк’явіка, документ, ухвалений президентами та главами урядів держав-членів Ради Європи, висловлює «повну підтримку України та солідарність з її народом» і гарантує, що світ «стоятиме поруч з Україною стільки, скільки потрібно».

Крім того, країни-члени Ради Європи також підкреслюють своє бачення шляху до миру, який просуває Україна. У документі наголошується: «Не може бути міцного миру без підзвітності. Ми підтримуємо принципи справедливого та тривалого миру, викладені у „формулі миру“ президента Зеленського».

Таким чином, Саміт Ради Європи став першим великим міжнародним форумом, який офіційно схвалив український план миру. Рада Європи складається з 46 держав-членів.

Зеленський вперше оголосив про свою формулу миру на листопадовому саміті ключових економік G20. У плані передбачені такі пункти:

  1. Радіаційна та ядерна безпека, зосереджена на відновленні безпеки навколо Запорізької АЕС в Енергодарі, найбільшої в Європі, яка наразі окупована Росією.
  2. Продовольча безпека, включаючи захист та забезпечення експорту зерна з України до найбідніших країн світу.
  3. Енергетична безпека, зосереджена на цінових обмеженнях на російські енергоресурси, а також допомога Україні у відновленні її енергетичної інфраструктури, половина якої була пошкоджена російськими атаками.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих, у тому числі військовополонених і дітей, депортованих до Росії.
  5. Відновлення територіальної цілісності України та її підтвердження Росією згідно зі Статутом ООН, про що Зеленський заявив, що про цей пункт «не може бути переговорів».
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій, відновлення державного кордону України з Росією.
  7. Справедливість, зокрема створення спеціального трибуналу для переслідування російських військових злочинців.
  8. Запобігання екоциду та захист навколишнього середовища з акцентом на розмінування та відновлення очисних споруд.
  9. Запобігання ескалації конфлікту та побудова архітектури безпеки на євроатлантичному просторі, включаючи гарантії для України.
  10. Підтвердження закінчення війни, включаючи документ, підписаний учасниками війни.

Також на саміті Ради Європи в Рейк’явіку 43 держави схвалили угоду про Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України.