«Кожен концерт — це збір коштів»: як музика рятує Україну під час війни

«Кожен концерт — це збір коштів»: як музика рятує Україну під час війни

Ганна Нікітіна надягнула свій фірмовий червоний костюм. Це перший виступ співачки на бельгійській сцені з українським електропанк гуртом Ragapop, розповідає DW.

За інших обставин гурт, напевно, не запросили б грати в Брюссель, але зараз незвичайні часи — на Батьківщині війна, а Європа солідарна з Україною.

Влад Яремчук організував контакт із бельгійським музичним клубом. До 24 лютого 2022 року він організував наймасштабніший музичний фестиваль в Україні. Зараз він планує концерти за кордоном. Виручені кошти йдуть на ініціативу «Музика рятує Україну».

Музична сцена активна за кордоном, а також в Україні, сказав Яремчук, додавши, що люди адаптувалися до нової реальності: «Управління гуманітарною кризою не так сильно відрізняється від догляду за фестивалем. Люди з музичного сектору перетворилися на волонтерів, і кожен концерт — це збір коштів», — сказав Яремчук.

Regapop перед повномасштабною війною збирали повні концертні зали Маріуполя та Херсона. На брюссельському концерті вони обходяться без звукорежисера Володимира Демченка, який повернувся на фронт після виступу гурту в Парижі. Проєвропейський Ragapop більше розмірковує про традиційні українські цінності після повномасштабної війни. Вони не єдині.

«Українці перестали писати музику російською мовою, що було досить великою проблемою до війни», — сказав Яремчук. За його словами, це створило простір і ніші для різноманітних стилів.

«Ми перестали співпрацювати з Росією і почали більше дивитися всередину себе, — розповіла співачка Ragapop Руслана Хазіпова. — У нашій музиці є щось особливе, що зворушить не лише українців, а й увесь світ».