Українці святкують День вишиванки: президент виступив у особливому одягу

Українці святкують День вишиванки: президент виступив у особливому одягу

Сьогодні, у третій четвер травня, українці традиційно відзначають День вишиванки, нагадує Ukrinform.

Цей день не є офіційним святом, але його відзначають в Україні та за її межами українці та всі люди, які люблять нас і нашу культуру. Ініціаторами заходу виступили студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. У 2006 році вони запропонували один день у році присвятити українській вишиванці.

Можна сказати, що свято існувало і відзначалося у вузькому колі, але у 2014 році воно вийшло за межі кола свідомого українського студентства та за межі самої України.

Українська вишиванка, поряд з українською писанкою, є одним із яскравих символів культури. Крім того, носіння вишиванки свідчить не лише про її красу та неповторність, а й про приналежність до багатовікової української культурної традиції.

Третій четвер травня обрано не випадково. Засновники заходу наполягають, щоб День вишиванки припадав на будній, а не вихідний день, наголошуючи, що вишиванка є органічною частиною українського побуту та культури, а не вкритим нафталіном артефактом.

Цього дня традиційно проводяться цікаві онлайн-конкурси, наприклад, «Краща вишиванка» чи «Краще фото» у вишиванці. Світлини у вишиванках викладають в мережу не лише жителі України, а й українці за кордоном.

З нагоди Дня вишиванки, який цього року припав на день пам’яті жертв депортації кримських татар, президент Володимир Зеленський одягнув вишиванку з орнаментом про єдність українського та кримськотатарського народів.

«Сьогодні на мені особлива вишиванка — з орнаментами, які символізують єдність українського і кримськотатарського народів. Символи нашої сили і нашого прагнення жити у своєму домі», — сказав Зеленський.

Він побажав, щоб цьогорічний День вишиванки в Україні став нагадуванням про те, через що пройшов наш народ і наскільки сильна наша культура.