«Радянська влада хотіла стерти кримськотатарський народ. Він зберігся і житиме вільно»: Зеленський

«Радянська влада хотіла стерти кримськотатарський народ. Він зберігся і житиме вільно»: Зеленський

Протягом перших двох днів геноциду (18-20 травня 1944 року) понад 183 000 кримських татар були примусово виселені та депортовані з Криму, розповідає Yahoo.

Понад 46% з них, майже кожна друга людина, загинули під час переселення або протягом перших кількох років заслання до 1947 року. На той час загальна кількість депортованих кримських татар досягла 238 000, із 110 000 загиблими.

18 травня в Україні відзначають День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Президент України Володимир Зеленський підкреслив важливість цієї дати, яка в цьому році співпадає з Днем вишиванки, опублікувавши у своєму Telegram-каналі фотографію, на якій він у вишиванці, прикрашеній символікою єдності українського та кримськотатарського народів.

«79 років тому у цей день радянська влада почала депортацію кримськотатарського народу. Народу, який хотіли стерти, позбавити дому, позбавити права на життя. Але народ зберігся. І житиме вільно! Вічна памʼять усім нашим людям, чиї життя були забрані тоталітарними режимами! Шануємо наші народи, їхню силу та культуру!» — зазначив президент.

Міністерство закордонних справ України також оприлюднило заяву, в якій закликає партнерів визнати примусову депортацію кримськотатарського народу в 1944 році геноцидом. З подібною заявою виступив і Світовий конгрес українців.