«Це любов з першого ковтка»: американка рятує українське вино з Бахмута

«Це любов з першого ковтка»: американка рятує українське вино з Бахмута

Гейл Корріган — американська підприємиця і любителька вина. У 2019 році вона стала співзасновницею компанії під назвою Saparavi USA і почала імпортувати вино з Грузії до Америки. А потім, у 2020 році, вперше спробувала українське вино, розповідає Voanews.

«І воно було як любов з першого ковтка. Було дуже смачно», — ділиться Гейл.

Вона також розширила свій бізнес, щоб імпортувати українське вино до США, якраз перед повномасштабним вторгненням. Корріган вирішила використовувати це вино лише для благодійних цілей: «Ми використовуємо його для підвищення обізнаності, а також для збору коштів, які повернуться в українську виноробну промисловість».

Винодельня Artwinery знаходиться в Бахмутському районі, де точаться одні з найжорстокіших бойових дій війни. Компанія створює ігристе вино протягом сотень років, деякі з цих вин стали досить рідкісними під час війни.

Директор з маркетингу Artwinery Олександра Чередніченко каже, що виробництво на Бахмутській фабриці зупинилося, коли почалося повномасштабне вторгнення.

Проте через кілька днів компанії вдалося перевести свій персонал і весь склад у безпечніші частини України.

«Все, що над землею, було знищено. Нам важко оцінити збитки, тому що виробничі лінії були під землею, приблизно на глибині 72 метри. І зараз ми не маємо туди доступу», — розповіла вона.

Вона каже, що компанія готується відправити велику партію вина, яку вдалося врятувати, до Корріган в США. Називає Гейл улюбленою партнеркою компанії та дякує їй за допомогу. Для кожної благодійної акції Корріган обирає українську організацію в США, багато з яких потім організовують власні заходи зі збору коштів на вино, яке їм надає Корріган.

«У нас була одна пляшка під час події, яка сталася тут, на Род-Айленді, — її продали з аукціону за дві тисячі доларів», — розповідає Гейл.

Корріган каже, що всі зібрані кошти повертає на українські виноградники, щоб вони могли відновити свою роботу після закінчення війни. Тим часом, незважаючи на те, що все виробництво вина в Бахмутській області призупинено, Artwinery перемістила частину свого виробництва в безпечніші райони України, як-от в Одеську область.