У Чорнобильській зоні виявили новий вид птахів

У Чорнобильській зоні виявили новий вид птахів

Чорнобильська зона, у якій давно немає людей, не перестає дивувати буйним життям природи. Нещодавно у заповіднику виявили новий вид птахів, пише Babel.

У Чорнобильському заповіднику помітили новий вид птахів — мартина скельного. Загалом там уже зареєстровано 226 видів птахів.

Про це пише Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник на своїй сторінці у Facebook.

Птах, про якого стало відомо, летів лівим берегом Прип’яті на північний захід.

«Завдяки використанню супутникових передавачів, на заповідній території були отримані дані по чотирьох нових видах пернатих», — зазначають у заповіднику.

Це птахи, які мешкають на території різних країн:

  • Орел-могильник — Угорщина;
  • Мартин делаверський — Польща;
  • Орел яструбиний — Франція;
  • Мартин скельний — Європа, Африка.

Як деталізує Українська Правда, маса тіла виявленого птаха становить орієнтовно 350 г, довжина — 36-38 см, розмах крил — 98-105 см, пишуть у Птахах України.

У дорослого мартина в шлюбний період є своєрідне забарвлення:

чорна голова; сіра спина і верхні пера крил; решта оперення — біле; кільце навколо очей — червоне, окреслене зверху і знизу білим кольором; дзьоб має яскраво-червоне забарвлення, часто з чорною смугою біля кінця; ноги — червоні; райдужна оболонка ока темно-коричнева; у позашлюбному оперенні голова біла, з темними плямами за очима і на тім’ї.

Молодий птах зверху сірувато-бурий. Пера в нього зі світлим відтінком, на кінці білого хвоста є чорно-бура смуга. Дзьоб у мартина темно-бурого кольору, як і ноги бурі. Кільця навколо очей у птаха немає. Цей вид птахів також їсть залишки тіл мертвих тварин чи птахів.

Мартин зазвичай мешкає на узбережжі, іноді залітає вглиб материка.