США підтримують тренування українських пілотів на літаках F-16: Байден

США підтримують тренування українських пілотів на літаках F-16: Байден

Президент Джо Байден поінформував лідерів G7 у п’ятницю, що США підтримуватимуть спільні зусилля з союзниками та партнерами щодо підготовки українських пілотів на літаках четвертого покоління, включаючи F-16. Про це повідомив CNN високопоставлений чиновник адміністрації.

Очікується, що навчання відбудеться не в США, а, ймовірно, у Європі. Але американський персонал братиме участь у навчанні разом із союзниками та партнерами. Попередньо, це займе кілька місяців, і чиновник сподівається, що навчання почнеться «в найближчі тижні».

Рішення знаменує собою різкий поворот для Байдена, який раніше цього року заявив, що не вірить, що Україні потрібні F-16.

Рішення підтримати навчальну ініціативу було прийнято дуже швидко, за словами офіційних осіб, після зустрічі з лідерами G7 у Хіросімі, Японія.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак останніми днями особливо наполегливо тиснув на те, щоб країни, у яких є літаки, відправили їх в Україну, щоб країна могла краще захищатися від щоденних повітряних атак Росії, які тривають.

Посадовець додав, що «на сьогоднішній день Сполучені Штати та наші союзники та партнери зосередилися на забезпеченні України переважною більшістю систем, озброєння та навчання, необхідних для проведення наступальних операцій цієї весни та літа. Дискусії щодо вдосконалення українських Повітряних Сил відображають нашу довгострокову відданість самообороні України».

Президент України Володимир Зеленський написав у Twitter, що вітає «історичне рішення США та @POTUS підтримати міжнародну коаліцію винищувачів».

У березні США прийняли двох українських пілотів на військовій базі в Тусоні, штат Арізона, щоб оцінити їхні навички за допомогою авіасимуляторів і дізнатися, скільки часу їм знадобиться, щоб навчитися керувати різними військовими літаками США, включаючи F-16. Конгрес заклав гроші в бюджеті на 2023 рік на таке навчання.

Кілька європейських країн мають F-16 американського виробництва, включно з Нідерландами, які заявили про готовність експортувати деякі з них в Україну. Але США повинні були б схвалити цю передачу третім сторонам.