Зеленський відвідав Саудівську Аравію та вирушить до Японії на саміт G7

Зеленський відвідав Саудівську Аравію та вирушить до Японії на саміт G7

Президент України Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії в п’ятницю для участі в саміті Ліги арабських держав перед очікуваною появою на саміті G7 в Японії цими вихідними, пише Axios.

Прибуття Зеленського до Джидди є його останньою на даний момент закордонною поїздкою, поки він прагне отримати зброю та іншу допомогу для поповнення запасів своєї країни. Він щойно завершив свій триденний європейський тур.

Заможні країни Перської затоки надали допомогу Києву, але також намагалися обережніше підходити до війни через їхні зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним.

Саудівська Аравія, зокрема, намагалася позиціонувати себе як посередника. У вересні минулого року Королівство та його Спадкоємний принц Мухаммад бін Салман аль Сауд виступили посередниками у обміні полоненими між Києвом і Москвою, в якому були двоє ветеранів США, які приїхали в Україну, щоб допомогти воювати проти Росії.

«Саудівська Аравія відіграє значну роль, і ми готові вивести нашу співпрацю на новий рівень», — написав Зеленський у Twitter після прибуття до Джидди.

За його словами, він прибув для того, щоб обговорити низку питань, зокрема «повернення усіх політичних в’язнів Криму і тимчасово окупованих територій, повернення всіх полонених та незаконно депортованих, представлення нашої формули миру, до реалізації якої необхідно залучити якомога більше держав, гарантування енергетичної безпеки наступної зими».

Очікується, що Зеленський відвідає саміт G7 у Хіросімі, Японія, у неділю, повідомляє AP з посиланням на секретаря РНБО України Олексія Данілова.

«Ми були впевнені, що наш президент буде там, де він потрібен Україні, у будь-якій частині світу, щоб вирішити питання стабільності нашої країни, — сказав Данілов в п’ятницю на національному телебаченні. — Там будуть вирішуватися дуже важливі питання, тому фізична присутність є важливою річчю для захисту наших інтересів».