Росія заявляє, що постачання в Україну літаків F-16 — це «колосальні» ризики для Заходу

Росія заявляє, що постачання в Україну літаків F-16 — це «колосальні» ризики для Заходу

Країни Заходу піддадуться «колосальним ризикам», якщо постачатимуть Україні винищувачі F-16, заявив у суботу заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко державній агенції новин ТАСС. Про це пише Reuters.

Грушко відповідав на запитання про наслідки надання літаків, які Україна просить у країн НАТО.

Країна ще не отримала зобов’язань щодо поставки літаків, але президент США Джо Байден сказав лідерам G7 у п’ятницю, що Вашингтон підтримує спільні союзницькі програми підготовки українських пілотів на F-16, повідомили високопосадовці США.

«Ми бачимо, що країни Заходу досі дотримуються сценарію ескалації. Це колосальні ризики для них самих, — заявив Грушко. — У будь-якому випадку це буде враховано в усіх наших планах, і ми маємо всі необхідні засоби для досягнення поставлених цілей».

Речник ВПС України полковник Юрій Ігнат сказав Еспресо TV: «Ми виграємо цю війну», коли Київ почне користуватись винищувачами F-16, оскільки вони могли б забезпечити оборонне прикриття в районах, які перебувають поза зоною дії ракет ППО.

«Нам потрібні F-16, щоб вони стали невід’ємною частиною нашої протиповітряної оборони. Ці винищувачі можуть вражати повітряні цілі як з великих, так і з низьких висот», — сказав він, додавши, що літаки можуть нести сучасне озброєння.

«Використовуючи F-16, наші сухопутні війська зможуть швидко звільнити окуповані українські території, націлюючись на командні пункти противника, військові угруповання та ланки матеріально-технічного постачання», — сказав він.