«Тріумфальний дипломатичний наступ»: Зеленський отримав різнобічну підтримку G7

«Тріумфальний дипломатичний наступ»: Зеленський отримав різнобічну підтримку G7

Президент України Володимир Зеленський у неділю завершив тріумфальний дипломатичний наступ у Хіросімі, попрямувавши додому з новою зброєю, боєприпасами та «неухильною» дипломатичною підтримкою союзників з G7, пише Yahoo з посиланням на AFP.

Зеленський може претендувати на перемогу на кількох фронтах, заручившись підтримкою США щодо постачання передових винищувачів і шансом привернути увагу могутніх неприєднаних держав, таких як Індія, які не засудили вторгнення Росії. Він використав емоційну історію Хіросіми, щоб виразити свій розпач через знищення його країни, включаючи Бахмут.

«Фотографії Хіросіми нагадують мені Бахмут, — сказав він після відвідин міського музею, де задокументовано страждання, спричинені ядерною атакою США 1945 року. — Абсолютне тотальне знищення. Немає нічого. Немає людей».

Але він пообіцяв, що Україна відбудується, як Хіросіма, і приєднався до прем’єр-міністра Японії Фуміо Кісіди на похмурій церемонії покладання квітів у пам’ять про 140 000 вбитих бомбою.

Він залишив Японію із запевненнями союзників, що вони будуть йти з Україною до кінця боротьби, а президент США Джо Байден наполягав, що прихильники України «не похитнуться».

«Путін не порушить нашу рішучість, як він думав», — сказав Байден журналістам після зустрічі з Зеленським.

Поїздка стала серйозним дипломатичним переворотом для Зеленського. Це спонукало розгнівану Москву засудити весь саміт Великої сімки як «пропагандистське шоу», яке висвітлювало «ненависні антиросійські, а також антикитайські меседжі».

Зеленський поставив свою країну та вторгнення Росії на перше місце порядку денного та заручився твердою підтримкою ключових елементів свого мирного плану з 10 пунктів, зосередженого на необхідності виведення військ Росії. Саміт також дав Зеленському рідкісну нагоду донести свої аргументи перед країнами, які явно не засуджували або взагалі не засуджували вторгнення Росії. Лідери з Індії, Бразилії, В’єтнаму та Індонезії були серед запрошених взяти участь у саміті як не члени.

Після зустрічі тет-а-тет прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді сказав Зеленському: «Я дуже добре розумію ваш біль і біль українських громадян. Я можу вас запевнити, що Індія і я особисто зробимо все можливе, щоб вирішити цю проблему».

Голова Африканського союзу, президент Коморських островів Азалі Ассумані заявив AFP, що зустріч Зеленського з лідерами G7 та іншими запрошеними країнами стала «емоційною», коли український президент згадав про труднощі своєї країни.

«Ми засудили війну, ми підтримали Зеленського, і я особисто і щиро віддав йому шану за мужність», — сказав він.