Путіну подарували мапу XVII століття «без України»: вона там є, а Крим не російський

Путіну подарували мапу XVII століття «без України»: вона там є, а Крим не російський

23 травня президент РФ Путін зустрівся з головою Конституційного суду Росії Валерієм Зорькіним, який привіз мапу XVII століття, де Україна нібито не позначена як держава, пише Ukrinform.

Путін оглянув мапу і сказав, що «України ніколи не існувало».

Насправді, на старій мапі Україна дійсно зображена.

Мапу створив французький картограф Гійом Сансон у XVII столітті. Її опублікувала Національна бібліотека Франції. Побачити її на власні очі можна за посиланням.

«На мапі, яку Путіну подарував Валерій Зорькін, Україна існує. Вона називається Ukraine Pays des Cosaques, що з французької мови можна перекласти як „Україна, земля козаків“. На той час вона входила до складу Речі Посполитої», — йдеться у повідомленні Poligon Media з цього приводу.

До речі, Петербург на тій мапі відноситься до Швеції.

Радник Офісу Президента України Михайло Подоляк відреагував у Twitter:

«#Україна була, є та буде. #Росія ж історично самообнулилася: путінська еліта зникне, традиційні #міфи перетворилися на #меми, а територія прискорено занурюється в стан класичного „російського бунту, злиднів і безвладдя“…» — зазначив він.

Крім того, видання Verstka зазначає, що Крим на цій мапі не є частиною Росії. На ній зображено півострів, обведений колом як окрема держава. У XVII столітті тут розташовувалося Кримське ханство, яке в союзі з Османською імперією воювало проти Росії.