Православна церква України переходить на новий календар: як зміняться дати свят

Православна церква України переходить на новий календар: як зміняться дати свят

Православна церква України заявила в середу, що вирішила перейти на календар, за яким Різдво святкується 25 грудня, що віддаляє її від Росії, пише Yahoo.

Українські християни, більшість з яких є православними, традиційно святкують Різдво 7 січня разом з іншими переважно православними країнами, такими як Росія, яка вторглася в Україну минулого року.

«Це питання постало з новим поштовхом внаслідок російської агресії», — йдеться у повідомленні Православної Церкви України (ПЦУ) у Facebook, де повідомляється про відхід від юліанського календаря.

«Нині юліанський календар сприймається як пов’язаний з російською церковною культурою», — йдеться в ньому. Головна католицька церква України, до якої, за даними церкви, належить приблизно кожен десятий українець, оголосила про подібну зміну в лютому.

У ПЦУ повідомили, що з 1 вересня, початку літургійного року, будуть використовувати уточнений юліанський календар. Там сказано, що парафії матимуть можливість святкувати за старим юліанським календарем, якщо вони бажають.

ПЦУ тепер святкуватиме Різдво 25 грудня, Водохреще 6 січня, День святого Миколая 6 грудня, Покрова 1 жовтня.

Опитування від українського уряду в грудні минулого року показало, що 59% із понад 1,5 мільйона респондентів підтримали перенесення святкування Різдва на 25 грудня.

Раніше міністр культури України підтримав зміну календарів, назвавши її «відповідною вимогам нашого часу та громадської думки».