На 30% швидше: Сполучені Штати прискорили постачання зброї в Україну

На 30% швидше: Сполучені Штати прискорили постачання зброї в Україну

Логісти відточують техніку, яку було винайдено за часів «холодної війни», щоб тоді утримати Радянський Союз від захоплення Європи, пише Defense One.

Українські солдати отримують свою зброю та боєприпаси швидше, ніж будь-коли, завдяки роботі головного постачальника масових вантажів уряду Сполучених Штатів: американській армії. Базований у Європі підрозділ, який відповідає за доставку зброї в Україну, прискорив поставки на 30 відсотків порівняно з початком повномасштабного вторгнення Росії минулого року, заявив речник 21-го командування оперативного забезпечення армії США.

«Ми точно навчилися бути більш ефективними з нашим транспортом», — сказав речник.

Він пояснив ці покращення збільшенням досвіду та покращеною здатністю прогнозувати операції. Прискорення відбувається, коли армія США заново вивчає прийоми часів «холодної війни» для швидкого переміщення солдатів і техніки через 3000 морських миль, які відокремлюють США від їхніх європейських союзників.

США вперше почали використовувати навички, необхідні для прискорення переміщення військ і зброї через Атлантику, у 2019 році, коли розпочали щорічні навчання DEFENDER-Europe. Під час навчань тисячі військових перекидаються зі США в Європу, що є відлунням бойових ігор REFORGER, які готували сили НАТО до перемоги над радянським вторгненням у Західну Німеччину.

Зусилля США допомогти Україні починалися як відносно невеликі. У грудні 2021 року США дозволили надати Україні 200 мільйонів доларів військової допомоги через побоювання, що Росія вторгнеться. Але відтоді потік зброї в Україну зріс у геометричній прогресії. Станом на 21 травня США відправили або пообіцяли відправити в Україну обладнання та озброєння на суму 38 мільярдів доларів, більшість із яких зі складів держави.

Збройні сили США також збільшили свою присутність у Європі на 20 000, довівши загальну чисельність військовослужбовців США на континенті до 100 000.