США погодилися продати Україні NASAMS за 285 мільйонів доларів

США погодилися продати Україні NASAMS за 285 мільйонів доларів

Державний департамент США погодив продаж систем ППО Raytheon NASAMS Україні на суму 285 мільйонів доларів, пише Army Technology.

24 травня Державний департамент схвалив іноземний військовий продаж Україні національних передових зенітно-ракетних систем (NASAMS) від Raytheon Missiles and Defence орієнтовною вартістю 285 мільйонів доларів.

Очікується, що запропонований продаж посилить безпеку України та зіграє вирішальну роль у сприянні політичній стабільності та економічному прогресу в Європі, йдеться в повідомленні Агентства США з питань оборонної безпеки та співробітництва (DSCA).

Україна стикається з гострою потребою посилити свою обороноздатність проти ракетних і авіаційних атак з боку Росії. Високоадаптивне рішення протиповітряної оборони середньої дальності NASAMS дозволить українським силам захищатися від передових повітряних загроз. Придбання та ефективне розгортання цього потенціалу має на меті покращити спроможність України захищати своїх громадян і життєво важливу інфраструктуру під час конфлікту з Росією, яка широко використовує ракетні атаки та атаки безпілотників, йдеться у заяві.

Угода NASAMS включає єдиний радар Sentinel AN/MPQ-64F1 і набір основних компонентів, зокрема, центр розподілу вогню (FDC), пускові установки контейнерів, захищений зв’язок, приймачі GPS, завантажувачі кодів і набори кабелів. Крім того, також включено набори інструментів, випробувальне обладнання, допоміжне обладнання, двигуни, генератори, технічну документацію, запасні частини, технічну підтримку уряду США та підрядників, інші відповідні елементи логістики та програмної підтримки.

Система NASAMS складається з кількох компонентів, у тому числі радара AN/MPQ-64 Sentinel, центру розподілу вогню Kongsberg Defence & Aerospace, пускової установки та різноманітних боєприпасів, включаючи вдосконалені ракети «повітря-повітря» середньої та підвищеної дальності, а також AIM-9X.

У серпні 2022 року компанія Raytheon уклала окремий контракт на постачання Україні ще 6 ракет NASAMS і боєприпасів вартістю 182 мільйони доларів в рамках Ініціативи сприяння безпеці України. У березні 2023 року Норвегія поставила ще 2 NASAMS у співпраці зі США.